Bezezbytková strava – kdy se používá?

Trpíte střevním onemocněním? Jistě už vám lékař doporučil stravu beze zbytků. Bezezbytková strava je indikována lidem s diagnózou Crohnova onemocnění či ulcerózní kolitidy. Dále je využívána před operacemi zažívacího traktu a za účelem vyprázdnění střev. Dieta se také indikuje při chronických střevních průjmech či neprůchodnosti střev. Tato strava čistí a obnovuje funkci tlustého střeva. Základem této diety je podávání lehce stravitelných a nedráždivých jídel. Bezezbytková strava znamená také to, že by v organismu neměly být zanechány žádné nestravitelné zbytky.

Bezezbytková strava

Bezezbytková strava

Tato strava je plnohodnotná, což znamená, že ji můžeme podávat i delší dobu. Bohužel kvůli omezování nestravitelných zbytku se nedostává do organismu dostatečné množství vitamínu C, ten je potřeba doplnit pomocí suplementů. Vždy je vhodnější podávat menší porce. Všechny pokrmy je potřeba dostatečně rozmělnit. Toho můžete docílit buď to lisováním, nebo mixováním. Někdy stačí danou potravinu uvařit úplně doměkka. Ze stravy se vylučují všechny pevné části jako slupky, chrupavky nebo jadérka. Nyní si ukážeme přesně, jaké potraviny bezezbytková strava povoluje.

Povolené potraviny

Mezi povolené potraviny můžeme zařadit různé druhy libového masa (králičí, drůbeží, telecí hovězí atd.). Dále jsou povoleny ryby, které neobsahují příliš tuků (filé, treska, lín, kapr atd.), šunka a dietní párky. Mléko ve většině případů způsobuje problémy, proto není vhodné ho podávat samostatně. Bezezbytková strava také zahrnuje potraviny jako nízkotučné sýry, zakysané mléčné výrobky, vejce a bílé pečivo. Přílohy střídejte dle chuti. Můžete použít například brambory, těstoviny, noky či rýži. Nevíte jak to vyřešit s ovocem a zeleninou? Zeleninu a ovoce můžete jíst v malém množství, ale vždy musí být připravena doměkka s odstraněnými slupkami. Ze zeleniny je povolena mrkev, špenát a rajčatový protlak. Z ovoce je to jablko, meruňky, broskve, citrusové ovoce a hroznová šťáva.

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny

Jak jistě víte, vysoký obsah vlákniny má ovoce, zelenina a luštěniny. Další potraviny s velkým množstvím vlákniny jsou celozrnné výrobky, ořechy a semínka. Víte, které z těchto potravin obsahují nejvíce vlákniny? Je to kukuřice, tmavá rýže, knäckebrot, celozrnné obilniny, čočka, fazole, brokolice a květák. Ovšem věděli jste, že vysoký obsah vlákniny má také sušené ovoce, artyčoky a avokádo?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *